PRESENTATIE PSYCHIATER THERMOMETER II

Hoe houden we de psychiater gelukkig?

  • 3 min.
  • Beroepsuitoefening

Waarom zijn psychiaters wel of niet gelukkig? Op het Voorjaarscongres komt dit onderwerp tijdens de presentatie van de Psychiater Thermometer II, een onderzoek naar de mentale gezondheid en werkomstandigheden van psychiaters, zeker ter sprake. Hoogleraar genetica en wellbeing Meike Bartels praat ons bij in hoeverre geluk – ook voor psychiaters – maakbaar is.

In 2015 werd op de redactie van De Jonge Psychiater (DJP) de spreekwoordelijke temperatuur van onze beroepsgroep besproken. Volledig eensgezind was de redactie destijds: we voelden ons trots. Trots dat we psychiater waren. Trots op ons mooie vak. Dat was niet de algehele teneur die wij proefden onder vakgenoten. We zagen veel collega’s die ontevreden waren over het vak. En, naïef als we misschien destijds waren, begrepen we er niet veel van.

En wat doe je als je iets niet begrijpt? Dan ga je het onderzoeken. Anouck Visscher (collega DJP’er) kwam destijds met het idee om Proud2bMe (een online platform voor jongeren met een eetstoornis, om ervaringsverhalen te delen als alternatief voor de pro-anabeweging) om te dopen in Proud2bPsy en deze trots te bevragen onder beroepsgenoten. En zo ontstond de eerste vragenlijst van DJP: Proud2bPsy (de voorloper van de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?