Kunstenaar als verlengstuk van psychiater

  • 3 min.
  • Hobby
  • Media & Cultuur

Ook psychiaters hebben hobbies. Soms gaan deze verder dan een willekeurige vrijetijdsbesteding en worden het passies. Na imker Kuilman, palingvisser Hoetmer, SF-auteur Hellinga, geitenfokker Hooijer en Formule 1-fanaat Koerselman, nu arts-assistent Hans Oosting: kunstschilder.

Hij bewondert onder anderen Constant en Francesco Clemente. De manier waarop mensen in het leven staan en hun relaties tot elkaar zijn centrale thema's in zijn werk als psychiater, evenals in zijn schilderijen. 'Sinds mijn achttiende ben ik serieus bezig met kunst. Maar ik tekende als kind al en daar ben ik nooit mee opgehouden.' Oosting werkt op dit moment voornamelijk op papier met pastel en inkt. Een min of meer pragmatische keuze, daar de bescheiden afmetingen van zijn woning niet toereikend zijn voor de opslag van opgespannen doeken.
'Voor het schilderen moet ik echt tijd vrijmaken. Ik werk bijna alleen 's avonds. Het moet er in één keer goed opstaan. Dat betekent dat ik zeer geconcentreerd werk. Achteraf verrast het me vaak te zien wat ik heb gemaakt. Als ik er langer over doe, ga ik er teveel over nadenken. Dan klopt het niet meer; dan wordt het te bedacht.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?