Wat je ver haalt...

  • 4 min.
  • Nascholing
  • Opleiding

Het psychiatrisch centrum Zon & Schild organiseert onder het motto 'Psychiatrie in Progressie' regelmatig workshops die zijn gewijd aan bepaalde onderdelen van de psychiatrie. Opvallend is dat er relatief frequent buitenlandse sprekers op het programma staan. Onlangs nog sprak - in het kader van een serie workshops over persoonlijkheidsstoornissen - de befaamde Amerikaanse psychiater James Masterson over de geschiedenis en oorsprong van dit type stoornissen en de behandeling ervan.
Alleen al door de regelmaat waarmee deze workshops in Zon & Schild worden georganiseerd, mag het een opmerkelijk initiatief worden genoemd. De psychiater H.J. Dalewijk, directeur van 'Zon & Schild', vertelt over de achtergronden en organisatorische aspecten.

Dalewijk: 'We zijn ruim zeven jaar geleden met de workshops begonnen. Het idee ontstond doordat het lezen van het theoretische werk van vooraanstaande psychiaters vaak behoorlijk ingewikkeld is. Laat je ze daarentegen zelf over hun concept vertellen, dan wordt het een stuk toegankelijker. Als je ze dan ook nog in een situatie plaatst waarin er aan de hand van patiënten of patiëntenmateriaal een vertaling plaatsvindt naar de dagelijkse praktijk, wordt het nóg veel duidelijker. Met andere woorden: met de workshops beogen we een interactie tussen theorie en praktijk tot stand te brengen. Je zou ook kunnen zeggen dat we het theoretisch kader naar de praktijk vertalen en vice versa. Je moet immers niet alleen weten wat je doet, maar ook waarom je iets doet.' 

HUISWERK

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?