Hoe wordt een paling rijp?

  • 2 min.
  • Hobby
  • Portret

Ook psychiaters hebben hobbies. Soms gaan deze verder dan een willekeurige vrijetijdsbesteding en worden het passies. In de komende maanden komt een aantal van hen hierover aan het woord. Na imker Kuilman nu drs. K. Hoetmer over lopende palingen.

Het ruikt al als lente die dag, laat in februari. Op het strakke water van de Ankeveense Plassen voeren twee futen een dansje uit. Aan de oever heeft een ganzenpaar de taken verdeeld. Hij staat voornaam op wacht, terwijl zij tussen het riet haar nest in orde maakt.
Krijn Hoetmer, vandaag palingvisser, looks the part: geel oliepak, enkellang zwart schort, wollen mutsje. In de wiebelende boot haalt hij een vijftig meter lange schietfuik binnen. Voor de blonde labrador is dit dagelijkse routine. Wat voor haar telt is erbij zijn. De vangst is schamel: een handje vol kronkelende palingen, wat jonge baarsjes die onmiddellijk terug mogen en een stuk of wat rivierkreeftjes. 'Kijk, hier heb je een rivierdonderpadje, een teken dat het water schoon is.' Ik vraag hoe lang de fuiken in het water liggen voordat ze worden binnengehaald. 
'Ze &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?