HOMMAGE AAN ALETTA JACOBS

Het hoogste streven

  • 5 min.
  • Cultuut
  • Media & Cultuur

In september gaat 'Het hoogste streven', een film over Aletta Jacobs in première. Cineaste Nouchka van Brakel brengt haar visie op het leven van deze bijzondere vrouw op indringende wijze in beeld. De 65 minuten durende speelfilm zal vanaf september te zien zijn in een aantal Nederlandse bioscopen en eveneens later door de KRO op tv worden uitgezonden.

De film 'Het hoogste streven' begint met een foto van Aletta Jacobs waarop ze met een bijna minachtende blik de zaal in kijkt. Naar een publiek dat zij nooit gekend heeft, een publiek dat niet precies weet wie zij ook weer was. Waarom eigenlijk niet? Aan haar staat van dienst kan dat niet liggen.
Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste vrouw in Nederland die werd toegelaten aan de universiteit. Zij voltooide in recordtempo haar studie medicijnen, promoveerde anderhalf jaar later en vestigde zich vervolgens als eerste vrouwelijke arts. Voorts zette zij zich onder meer in voor vrouwen uit de 'volksklasse' en prostituées, propageerde zij openlijk anti-conceptie, was de bekendste en meest invloedrijke voorvechtster voor het vrouwenkiesrecht, en plaveide als eerste de weg naar wat pas vele jaren later zou leiden tot gelijke beloning voor mannen en vrouwen. &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?