Dr. Dorret Boomsma

De genetische grondslag van gedragsstoornissen

  • 8 min.
  • Beroepsuitoefening
  • Randgebied

De psychologe Dorret Boomsma ontving onlangs van het Nederlands Instituut voor Psychologen de junior Beymansprijs voor haar onderzoek op het gebied van de gedragsgenetica. In de serie randgebieden van de psychiatrie spreekt zij over de bijdrage van tweelingonderzoek aan het nature-nurture debat.

Door de overeenkomsten tussen eenen tweeeiige tweelingen met elkaar te vergelijken kan men zien of complexe eigenschappen als gedrag en psychiatrische stoornissen toe te schrijven zijn aan genetische verschillen dan wel omgevingsfactoren. Boomsma is als universitair hoofddocent verbonden aan de vakgroep Psychonomie van de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrij Universiteit in Amsterdam.

'Waarom worden bepaalde families veel vaker getroffen door plotseling overlijden aan hart- en vaatziekten dan andere? Waar komt die familiale clustering vandaan? Heeft het te maken met exposure aan bepaalde risicofactoren die binnen het ene gezin groter zijn dan het andere? Nemen kinderen bepaald soort gedrag - eenzelfde dieet, een bepaalde manier van omgaan met stress - over van hun ouders? Nemen ze bepaalde leefgewoonten over? Of ontstaan die overeenkomsten door genetische verwantschap? &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?