Promotie J.W. Hummelen

Het psyrchoanalytisch concept splitsing

  • 4 min.
  • Promotie

De psychiater J.W. Hummelen verrichtte een uitgebreide studie naar het van oorsprong psychoanalytisch concept splitsing. Het werd omstreeks 1966 door de Amerikaanse psychoanalyticus O.F. Kernberg geactualiseerd door het te benoemen als centraal kenmerk van de borderline persoonlijkheidsstructuur. Volgens Hummelen is het concept echter niet-valide.

Als vijftienjarige jongen leest Hummelen (1954) in de bibliotheek van zijn geboorteplaats Hilversum een boek van Westerman-Holstijn, één van de oprichters van het Genootschap voor Psychoanalyse. Dat hij geneeskunde wilde gaan studeren stond al vast. Het boek verleidt hem daarbinnen te kiezen voor de psychiatrie en de psychoanalyse. In 1972, het eerste jaar van het omstreden lotingssysteem, wordt Hummelen uitgeloot, maar aan de Katholieke Universiteit te Leuven kan hij toch aan zijn propedeuse beginnen. Een jaar later zet hij de studie voort aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Als hij bijna klaar is, maakt hij een kort uitstapje naar de vakgroep Medische Antropologie van het Antropologisch-Sociologisch Centrum van de universiteit: hij verricht een literatuuronderzoek betreffende aspecten van psychotherapie in een niet-westerse cultuur. De resultaten ervan publiceert hij in het &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?