Promovendus wil kloof tussen hermeneutiek en empirie dichten

Weerstand tegen nosologisch reductionisme

  • 5 min.
  • Promotie

Th. K. de Graaf raakte geïnteresseerd in de effecten van traurnatisering op het ontstaan van psychische stoornissen. Onlangs promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit van Tilburg op de dissertatie Trauma and psychiatry. The role of individual and transgenerational traumatisation in the causation of psychobiological illness.

Theo de Graaf is als psychiater verbonden aan het instituut Orpheus, centrum voor medische en creatieve psychotherapie in Alphen aan de Rijn. Tijdens de Yom Kippur oorlog van 1973 werkte hij als militair psychiater in Israël en moest hij soldaten behandelen die van het front werden weggehaald omdat ze last kregen van wat in die tijd een oorlogsneurose genoemd werd. Deze en andere ervaringen vormen de basis van zijn fascinatie voor de rol van traumatisering bij het ontstaan van psychopathologie.
Na de introductie van het PTSD-begrip in de DSM-III leken de gevolgen van traumatisering steeds meer voorbehouden aan patiënten met een posttraumatische stress-stoornis. De behandeling van (reguliere) psychiatrische ziekten kwam steeds meer in het teken te staan van specifieke en selectieve farmacotherapeutische interventies.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?