Een beknopte thematisch filatelistische geschiedenis

Psychiatrie in de oudheid

  • 1 min.
  • Beroepsuitoefening
  • psychiatrie in beeld

In Psychiatrie in beeld probeert dr. P. van Alphen de ontwikkeling van de psychiatrie te illustreren aan de hand van materiaal uit zijn filatelistische verzameling. Dit keer een summiere historische terugblik op de psychiatrie, van Hippocrates tot Johannes Wier.

Natuurlijk zijn er altijd psychiatrische patiënten geweest, maar het denken erover en het omgaan ermee is heel verschillend geweest.
Een aanwijzing dat men al lang geleden te maken had met geesteszieken zijn de maenaden (razenden) uit de Griekse mythologie. Deze vrouwen vergezelden de god Dionysos op zijn tochten.
Hippocrates (460-377 v.Chr.), de vader van de geneeskunde, verving de magisch-religieuze benadering van het fenomeen ziek-zijn door een naturalistische. Hij was de eerste die over geestesziekte schreef als ziekte van het zenuwstelsel.
Hippocrates sprak van vier temperamenten, samenhangend met de menging van vier lichaamssappen: bloed, slijm, zwarte en gele gal. Hij schreef het ontstaan van depressies (melancholie), een van de vier vormen van krankzinnigheid, toe aan humorale factoren, namelijk een teveel aan zwarte gal (zwartgalligheid). &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?