Nauwkeurige kostenberekening van ziekten is mogelijk

Psychische aandoeningen blijken duur

  • 4 min.
  • Gezondheidseconomie
  • Maatschappij

Onlangs promoveerde Leona Hakkaart-van Roijen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar dissertatie Societal perspective on the cast of illness. In dit proefschrift onderzocht zij de beleidsrelevantie van totale en ziektespecifieke 'kosten van ziekte'-studies. Uit een vergelijking met studies voor 1988 en 1994 blijkt dat de demografische ontwikkeling verantwoordelijk is voor een kwart van de kostenstijging. De helft van deze stijging is het gevolg van loon- en prijsontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het resterende deel van de stijging wordt veroorzaakt door onder andere technische ontwikkelingen.

De gezondheidszorg is in Nederland goed voor acht procent van het bruto nationaal product. Hoe deze grote kostenpost is opgebouwd is desondanks maar in zeer beperkte mate bekend. Men kent wel de uitgaven per sector, maar niet de kosten per diagnose.
Leona Hakkaart-van Roijen, werkzaam als onderzoeker aan het Institute for Medical Technology Assessment, heeft dit laatste onderzocht en kwam met opzienbarende cijfers.
'Psychische aandoeningen blijken voor zo'n twintig procent van alle gemaakte kosten verantwoordelijk,' steekt Hakkaart-van Roijen van wal. 'Ik wist dat het aandeel van psychische ziekten in de totale ziektekosten groot zou zijn. Dementie, schizofrenie en depressie zijn immers chronische aandoeningen, waarbij de behandeling vaak met dure opnames gepaard gaat. Maar deze uitkomst is toch wel enigszins verrassend te noemen.' &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?