Promotie N.H. Bonman

Darmafwijkingen beschadigen de kinderziel

  • 5 min.
  • Promotie

Levensbedreigende darmafwijkingen hebben een flinke impact op de psyche van kinderen. Het IQ van de patiƫntjes ligt tien punten onder het gemiddelde en psychische problemen komen bij hen twee keer zo vaak voor als onder de gezonde bevolking. Daar valt op zich mee te leven, zegt promovendus N.H. Bouman, zolang de problemen maar tijdig worden onderkend.

Kinder- en jeugdpsychiater Nico Bouman begeeft zich graag op grensvlakken van zijn vakgebied. Tijdens zijn promotieonderzoek keek hij bijvoorbeeld over het hek bij kinderchirurgie en darmziekten. Vier jaar lang zweefde hij tussen de psychiatrie en de meer somatische geneeskunde. Al die tijd hield hij zich bezig met het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren van kinderen met ernstige, aangeboren darmafwijkingen.
De zogeheten consultatieve kinder-en jeugdpsychiatrie waar Bouman in verzeild is geraakt, spreekt hem bijzonder aan. Tien jaar geleden kwam hij er voor het eerst mee in aanraking. Hij werkte toen nog in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis. 'Ik vond het erg leuk om op deze manier met zieke kinderen om te gaan, om te zien wat er achter hun lichamelijke ziekteproces schuilgaat.'&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?