Bekostiging van de opleiding in ggz-instellingen schiet tekort

  • 5 min.
  • Beleid

Zowel ziekenhuizen als ggz-instellingen leiden psychiaters op. Van hetzelfde laken een pak, zou je zeggen. Toch krijgen ggz-instellingen een ruim 2,5 keer lagere ‘subsidie’ voor diezelfde opleiding dan de ziekenhuizen. Uit dat lage bedrag is de opleiding niet te bekostigen, zeggen de ggz-instellingen. In opdracht van het ministerie van VWS onderzoekt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom de kosten van ggz-opleidingen. Dr. Koen Grootens, psychiater en opleider bij Reinier van Arkel en lid van het Concilium, geeft tekst en uitleg.

1. Hoe zit de financiering van de opleiding in elkaar?

Dr. Koen Grootens: ‘Voor de opleiding tot psychiater is subsidie nodig van de overheid. Deze zogeheten beschikbaarheidsbijdrage in de ggz wordt toegewezen door de NZa. Voor de ggz-instellingen gaat het om een bedrag van 48.900 euro per aios per jaar. In een algemeen ziekenhuis is dat bedrag 128.200 euro, een academisch ziekenhuis ontvangt 129.300 euro. Dit grote verschil is de NVvP al jaren een doorn in het oog.
De kosten zijn voor ziekenhuizen en ggz-instellingen vergelijkbaar. Het verschil is vooral dat ziekenhuizen destijds scherper onderhandeld hebben, gesteund door de brancheorganisatie en een grote groep medisch specialismen.’

2. Waarom is het bedrag voor ggz-instellingen te laag?

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?