INGEZONDEN

Dwang anders bekeken

  • 2 min.
  • Opinie

In plaats van als psychiater te moeten verantwoorden waarom een psychotische patiënt tegen zijn zin medicatie krijgt toegediend, zou het zo moeten zijn dat we als psychiater moeten verantwoorden waarom een psychotische patiënt geen antipsychotische medicatie krijgt.

Dit zou in elk geval moeten gelden als de psychose dermate veel risico en gevaar met zich heeft meegebracht, dat de patiënt (gedwongen) in een kliniek is opgenomen, of via het strafrecht gedetineerd is en in een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC, de psychiatrische kliniek van het gevangeniswezen) is opgenomen.
De huidige wetgeving biedt mogelijkheden om patiënten die met een inbewaringstelling (IBS) of rechterlijke machtiging (RM) zijn opgenomen, nood-of dwangmedicatie te geven. Ook in een PPC is er de mogelijkheid tot het geven van dwang. Net als in de ggz kan dat wanneer er sprake is van gevaar voor de patiënt zelf (door suïcidaliteit of zelfverwaarlozing) of voor zijn omgeving (door agressie of ernstige overlast).
Zowel in de ggz als in het PPC is de procedure sneller en eenvoudiger bij acuut (dreigend) gevaar, moet bij een minder acute situatie een second opinion worden

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?