‘We willen de nieuwe opleiding samen ontwerpen’

  • 6 min.
  • Opleiding

De NVvP wil graag komen tot een nieuw, toekomstbestendig opleidingsplan Psychiatrie. De vereniging stelde daarom een werkgroep samen die dit in de komende twee jaar gaat ontwikkelen. Hoe zal het opleidingsplan tot stand komen? Vijf vragen aan psychiater/psychotherapeut dr. Ursula Klumpers, voorzitter van de werkgroep.

1. Het herziene opleidingsplan HOOP 2.0 is in 2016 ingevoerd. Waarom nu al een nieuw opleidingsplan? 

Klumpers: ‘Het lijkt misschien snel, maar het nieuwe plan zal pas geïmplementeerd zijn in 2020 of 2021. Dan zitten we al dichter bij 2025, het jaar waar de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) zich op richt in haar visiedocument voor de medisch specialist van de toekomst.
Afgezien daarvan is er in de afgelopen jaren nogal wat veranderd. Er zijn nieuwe zorgprofessionals bijgekomen in het veld, zoals verpleegkundig specialisten en physician assistants. Mogelijk zullen in de toekomst niet meer alleen psychiaters medicijnen mogen voorschrijven. Voor de psychiater betekent dit alles een andere werkwijze: hij moet gelaagd denken, prioriteren en coördineren. En als er taken bij komen, moet er ook iets weg – welke taken kan de psychiater

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?