Psychiatrie uit de kunst

  • 5 min.
  • Media & Cultuur

Wat is er de komende tijd te doen, te lezen of te zien op het gebied van psychiatrie en kunst, cultuur, boeken, film, televisie en nieuwe media? U leest het hieronder.


Uitgelicht

Collegiale ondersteuning en peer support

Boekcover (kleur) Collegiale ondersteuning en peer support

Dit boek biedt veel nuttige informatie over de gevolgen van traumatische ervaringen en hoe daar mee om te gaan. Auteur Huub Buijssen (psycholoog) licht toe hoe verwerking verloopt, welke voorlichting en steun daarbij kan helpen* en hoe verstoorde verwerking tijdig gesignaleerd kan worden.
Hij weet verrassend goed over te brengen hoe een psychotrauma en de verwerking daarvan aanvoelt en waar de getroffene mee heeft te dealen. Ook medische missers komen aan bod, suïcides alleen zijdelings. Het boek bevat veel bruikbare tips: voor zelfhulp, voor de omgeving en voor het opzetten van collegiale ondersteuning.
Veel van wat hij beschrijft weten we al als psychiaters. Maar we weten misschien niet altijd goed wat te zeggen of te doen als een collega een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Voor wie dit herkent is het een waardevol boek dat leest als een trein.

*Hierover gaat een brochure van zijn hand: De klap te boven. Zelfhulp en opvang bij traumatische gebeurtenissen. Handreiking voor werkers in de zorg. 2019, 34 blz. E 7,95.

Collegiale ondersteuning en peer support. Een praktische gids voor professionals in zorg en welzijn is uitgegeven bij TRED, 2020, 196 blz. E 29,95 ISBN 9789082758436

tekst: Wil Buis, psychiater en redactielid De Psychiater


Theater

Graven

Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) is opgezet door bewoners van de VINEX-locatie
Leidsche Rijn waarvan artistiek leider Greg Nottrot de aanjager is. Hij weet je, met zijn collega’s, telkens op het verkeerde been te zetten. Is het waar of is het fictie en fantasie? Het NUT weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen van allerlei (levens)vragen, groot en klein en zet je aan het denken. Op een nieuwe, verrassende en verfrissende manier wordt verbinding gemaakt met de geschiedenis in de buurt maar ook het menszijn.
Het is toneel, muziek, filosofie, eten en vermaak. Echt geweldig! Een aanrader voor iedereen.
Van 5 tot en met 23 augustus wordt de voorstelling Graven gespeeld, op locatie in je huiskamer.
Theatermaker Greg Nottrot vertelt in Graven over een foute liefdesgeschiedenis en wordt hierbij begeleid door pianiste Maxime Snaterse. Een voorstelling over de vraag van wie de geschiedenis is.
Over het belang van herdenken en het recht om te vergeten. Over of liefde fout kan zijn, muziek gevaarlijk, en schoonheid giftig.
https://www.nieuwutrechtstoneel.nl/voorstellingen/graven-augustus-2020/

tekst: Dr. Els van den Ban, kinder- en jeugdpsychiater


Documentaire

Downpour resurfacing

illustratie afbeelding (zwartwit) Downpour resurfacing

Documentaire gemaakt door Frances Nkara in samenwerking met Robert Hall, een psychiater en ervaringsdeskundige, die november 2019 is overleden. Het is een film over seksueel, fysiek en emotioneel misbruik en verwaarlozing. Het doel is om de film breed toegankelijk te maken voor publiek: ervaringsdeskundigen vanaf midden-adolescentie, professionals en geïnteresseerden. Er is nu ook een versie met Nederlandse ondertiteling beschikbaar, gerealiseerd door iMindU. De film gaat over een Amerikaanse man op leeftijd die overpeinzend terugkijkt op zijn leven, met traumatische gebeurtenissen, de relatie met zijn ouders en ontvoerder/dader, en de impact die deze gebeurtenissen en relaties op hem hebben gehad en nog hebben. De film is kunstzinnig van aard, integreert diverse zintuigen en spreekt tot de verbeelding. Dit maakt dat de film de kijker niet onberoerd laat. De film heeft al diverse prijzen gewonnen en wordt regelmatig op congressen en festivals getoond. Meer informatie is te vinden op: http://www.downpourresurfacing.com/

Te huur of koop via: https://vimeo.com/ondemand/downpourresurfacingnl

tekst: Dr. Marie-José van Hoof, kinder- en jeugdpsychiater, psychotraumatherapeut, orthopedagoge bij iMindU


Boekentips

thema Zorg voor elkaar

Spreek en houd het niet voor je

Boekcover (kleur) Spreek en houd het niet voor je

Lammert van der Horst was tegelijkertijd aan beide Amsterdamse universiteiten hoogleraar Psychiatrie en gaf leiding aan twee psychiatrische neurologische klinieken. In het boek laat auteur Peter Hellema zien hoe Van der Horst zich in al zijn functies heeft ingezet voor de ontwikkeling van de psychiatrie. Hij was ervan overtuigd dat het in de psychiatrie moest gaan om de mens als persoon en niet om zijn ziekte. De psychiater moest volgens Van der Horst recht doen aan de mens als geheel en was daarom volgens hem niet alleen een medicus, maar ook biograaf, psycholoog en zielenherder.
Uitgegeven door Vesuvius, 2019, ISBN 9789086598038, €29,95 (paperback)  

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?

cover (kleur) waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?

Op 15 juni 2020 is het nieuwe boek van psychiater Esther van Fenema verschenen. In dit boek laat Van Fenema de lezer meekijken in haar spreekkamer, maar ook in haar eigen hoofd. We zijn getuige van haar gesprekken met patiënten die worstelen met veelal herkenbare problemen (met kinderen, ouders, partners, druk van de omgeving, maar in de kern: vooral met zichzelf). Daarnaast laat Van Fenema ons delen in haar gesprekstechnieken: wat denkt ze en waarom reageert ze zoals ze doet? De patiënten die de revue passeren zijn fictief maar gebaseerd op een groot aantal praktijkgevallen.
Uitgegeven bij Prometheus, 2020, 160 p, ISBN 9789044641424, €15,- (paperback)

Zijn ze gek geworden?

cover (kleur) zjn ze gek geworden?

Is Donald Trump serieus gestoord? En hoe gestoord is dan zijn aanhang, in Washington en daarbuiten? Door de permanente ophef rond de Amerikaanse president heeft zo onderhand iedereen hier een mening over, maar een psychiater mag formeel niet oordelen over een patient die hij niet behandelt. Psychiater Allen Frances doet het toch en zijn conclusies zijn verontrustend. Zijn onderzoek betreft niet alleen Trump zelf maar ook degenen die hem aan de macht hielpen en nog altijd steunen. Wat drijft hen eigenlijk? Frances graaft diep in de Amerikaanse ziel, en zijn betoog is des te meer relevant omdat zijn diagnose in menig opzicht ook voor ons kan gelden.
Uitgegeven bij Uitgeverij Lucht, 2019, 383 p, ISBN 9789492798312, €24,99 (paperback)

Bipolair

cover (kleur) Bipolair

René Booms is autodidact en onderzoeker van menselijk gedrag. Samen met zijn vrouw als betrokkene willen ze als gewone mensen meer naar buiten treden. Daardoor hopen zij een gezicht te zijn voor medemensen, die ook de last ervaren van een bipolaire stoornis. Uit ervaring kunnen zij zeggen dat dat overleven geblazen is. Je vindt in dit boek praktische handvatten en tips. Daarom is dit boek ook uitermate geschikt voor behandelaren. Onderwerpen als extreme stemmingswisselingen en stigmatisering, staan tegenover stabiliteit en openheid. Om hun missie kracht bij te zetten organiseren zij lezingen over de bipolaire stoornis. José interviewt René en omgekeerd.
Uitgegeven bij Brave New Books, 2020, 171 p, ISBN 9789464050349, €9,50 (E-book


Tips voor deze rubriek

logo (kleur) tips voor deze rubriek

Wat heeft u gezien, gelezen of gehoord over psychiatrie in de kunst of media? Mail uw tip(s) naar redactie@depsychiater.nl.