WAANZIN IN DE LETTERKUNDE

‘Psychiatrie en literatuur gaan over hetzelfde’

  • 5 min.
  • Geschiedenis
  • Media & Cultuur

Van Johann Wolfgang von Goethe en Émile Zola tot de gezusters Brontë en Virginia Woolf. Van Louis Couperus en Frederik van Eeden tot Hella Haase en Heleen van Royen. De literatuur is doordrenkt van waanzin. Psycholoog en journalist Ranne Hovius is met haar twee boeken over psychiatrie in de letterkunde dé kenner van waanzin in de literatuur. Een gesprek over schrijversintuïtie.

Hovius’ boeken over waanzin en literatuur lezen als een trein. Door de veelomvattendheid van het onderwerp ligt het gevaar van droge opsommingen op de loer, maar Hovius beschikt over een soepele pen en lepelt de mooiste en meest aangrijpende citaten op. Bovendien spreekt uit beide boeken – het ene over de Nederlandse het andere over de wereldliteratuur – een grote liefde voor het geschreven woord en kennis van de psychiatrie.

In uw boeken laat u zien dat literatuur de opeenvolgende opvattingen en trends in de psychiatrie weerspiegelt.

‘Klopt. Maar het is niet zo dat literatuur alleen maar de ontwikkelingen in de psychiatrie volgt. Soms voorvoelt ze die ook. Pas na het schrijven van mijn boek Vogels van waanzin is me iets eigenaardigs opgevallen aan De boeken der kleine zielen van Couperus. Personage Addy is als psychiater deels

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?