De psychiater en de media

  • 1 min.
  • Bestuurcolumn
  • Column
Foto (kleur) Niels Mulder

Als beroepsgroep van psychiaters treden we veelvuldig op in de media, gevraagd en ongevraagd. Bijvoorbeeld om toelichting te geven op ontwikkelingen of om uitleg te geven over psychiatrische aandoeningen. Soms laten wij ons verleiden tot onderlinge discussie in de media: over het bestaan van diagnoses (bestaat schizofrenie?), de waarde van ons classificatiesysteem, of – afgelopen zomer – over het al dan niet doorschieten in het verlenen van euthanasie. Daarmee laten we zien dat er een gezonde discussiecultuur tussen psychiaters bestaat. Aan de andere kant komt ‘gekibbel in de media’ het maatschappelijk vertrouwen in onze beroepsgroep niet ten goede.

Bij het nemen van een besluit om in de media op te treden, proberen we als NVvP – en ik als voorzitter ook voor mijzelf – steeds een aantal vragen te beantwoorden: wat is het specifieke belang van je optreden? Discussieer je intern of (ook) publiek? Dient dit het belang van patiënten of naasten, het belang en imago van de beroepsgroep van psychiaters en de ggz en een beter begrip van het publiek? Of spelen andere belangen? Werk je mee wanneer de pers onvoldoende ruimte biedt voor een genuanceerd verhaal? En is je optreden met respect voor elkaar en in lijn met de beroepscode*?

Timing is daarbij cruciaal. Bijvoorbeeld even wachten met een reactie tijdens een mediastorm, om te voorkomen dat we ook een van de strijdende partijen worden. Soms kan het juist ook goed zijn om de pers op te zoeken om verdere verwarring te voorkomen of een bepaald standpunt toe te lichten. Wat de juiste beslissing was, weten we vaak pas achteraf.

Als NVvP vinden we het belangrijk dat we ons als brede groep psychiaters in de media laten horen. Ons vak raakt aan een groot aantal maatschappelijke vraagstukken die naast psychiatrisch inhoudelijk, ook sociale, ethische, existentiële en economische aspecten bevatten. Daarom is het zo belangrijk dat we als psychiaters ons mengen in het publieke debat.

Want één ding is zeker; in de media doet het woord van de psychiater ertoe. Daarmee kunnen we veel bereiken, mits goed benut!

*De Beroepscode voor psychiaters (2010) vindt u op www.nvvp.net